maandag 21 november 2016

SSL

Je ziet en hoort het steeds vaker: SSL of https. Dit waarborgt een stukje veiligheid van je website. Het is niet zo dat hiermee je website direct helemaal veilig is want een zwakke database kan bijvoorbeeld nog makkelijk gehacked worden. Ook beschermt SSL je niet tegen keyloggers op je pc of een vervalste e-mail van je hoster waarin je gevraagd wordt om je inloggegevens op te sturen.

Wat doet SSL dan eigenlijk wel?
SSL zorgt voor de veiligheid tussen de server van een website of webwinkel en je browser. Zonder een beveiligde verbinding kun je “afgeluisterd” worden. Als je bijvoorbeeld inlogt om je mail te lezen is het technisch mogelijk om dit “af te luisteren” zodat kwaadwillenden kunnen achterhalen wat je inloggegevens zijn. SSL versleutelt dit (encryptie) zodat een kwaadwillend iemand de informatie niet kan volgen.

Ook controleert SSL de identiteit van de server. Zo weet een bezoeker dus 100% zeker dat hij met de goede server communiceert en niet zijn persoonsgegevens naar een andere partij stuurt.

Naast dat het zorgt voor vertrouwen bij je bezoekers, je verzekerd bent en het gewoon fijn aanvoelt dat je website goed beveiligd is, is het ook nog eens wettelijk verplicht. In de wet is vastgelegd dat een website, webwinkel, app of ander digitaal systeem dat persoonsgegevens verwerk, maar ook een contactformulier beveiligd moet zijn door middel van encryptie. Als klap op de vuurpijl heeft Google laten weten het gebruik van een SSL certificaat positief te laten meewerken in de ranking van hun zoekresultaten.

Er zijn verschillende bedrijven die verschillende typen certificaten uitgeven. Een aantal bedrijven/organisaties geven zelfs gratis certificaten uit, Je bent dan uiteraard niet voor eventuele schade verzekerd. Dan zijn er nog verschillende typen. Bij de ene zie je alleen dat het adres begint met https:// en een groen slotje en bij de ander is er een complete groene balk met je bedrijfsnaam. Het verschilt een beetje per hoster welke certificatie ze aanbieden. Dit zorgt ook voor een verschil in prijs. Voor een degelijke beveiliging, zoals een groene balk die je bijvoorbeeld bij je bank ziet, ben je toch wel een aardig bedrag kwijt (denk aan € 100+ per jaar).

Mocht je een website of hosting bij Smartin afnemen dan adviseren wij je graag over de verschillende mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten