dinsdag 12 juni 2012

Mijn mening over het blokkeren van thepiratebay.org


Het is de laatste tijden veel in het nieuws geweest. Het is Brein gelukt om rechtszaken te winnen die internet providers zoals UPC en XS4ALL er toe dwingt om de website van The Pirate Bay te blokkeren. Deze website bied zogenaamde torrents aan, met die torrents kunt u films, muziek software, games, enz. downloaden. U betaald niet voor dit materiaal, in de meeste landen is dit dan ook illegaal. Stichting Brein heeft in Nederland de taak om dit tegen te gaan. Naar vele rechtszaken die zij verloren hebben is het ze dan nu toch gelukt om iets te bereiken.

Stichting Brein doet natuurlijk gewoon zijn werk, maar er is iets heel anders aan de hand. Als Stichting Brein het voor elkaar had gekregen om de website van The Pirate Bay uit de lucht te halen dan hadden de meeste mensen anders gereageerd. wat er nu gebeurt is dat de website nog bestaat, maar in Nederland deze geblokkeerd wordt. Kortom dat is censuur, en dat kende we in Nederland voorheen nog niet.

Censuur op internet wordt al langer gebruikt in sommige landen. Daar zijn soms zelf websites als Google en Youtube geblokkeerd omdat deze gebruikt werden als communicatiemiddel tegen de staat. In Nederland mogen wij alles op TV zeggen.Op TV ,ogen we onze menig uiten, vloeken en schelden, dit is in Amerika al weer heel anders want daar is het verboden op TV. Door The Pirate Bay te blokkeren hebben wij geen “vrij” internet meer, en worden er straks meer websites geblokkeerd die de staat niet aanstaan.

Wat me daarnaast nog heel erg irriteert is dat platenbazen die op jaarbasis miljoenen verdienen nu nog meer verdienen, maar de kinderporno nog online staat. The Pirate Bay is de eerste website in Nederland die geblokkeerd is, en dat is dan een website met torrents, jammer! Brein zou zicht met belangrijkere zaken bezig moeten/kunnen houden want er is veel meer in de wereld aan de hand dan een paar studenten die af en toe een filmpje downloaden zodat ze niet hoeven te wachten totdat deze eindelijk op tv is te zien.

Dit is de reden dat ik groot tegenstander ben. Censuur opleggen was helaas het einde van het vrije internet, of toch niet? Nee natuurlijk niet! Via zogenaamde proxy’s is het namelijk mogelijk om via een andere internet verbinding te internetten, een internetverbinden die via het buitenland gaat en waar men nog geen censuur op het internet kent. Dus deze blokkade is nog kinderlijk eenvoudig te omzeilen ook (even googelen, dit adres vermelden is namelijk ook verboden). Naast The Pirate Bay zijn er nog duizenden andere torrent sites. Tijdens de rechtszaken van Stichting Brein zijn er waarschijnlijk enkele honderden nieuwe torrent sites bijgekomen dus het is ook nog eens dweilen met de kraan open.

To zo ver mijn mening.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten